Voor welk probleem mogen ze jou ’s nachts wakker maken?

“Maar waarvoor mogen ze je ’s nachts wakker maken?” vroeg ik aan Angelique.

Ze keek me met grote ogen aan en werd stil. Het afgelopen half uur was ze behoorlijk leeggelopen, tot tranen aan toe. Ze had net een opsomming gegeven van alle problemen waar ze nu mee geconfronteerd werd. Doorgaans kon ze dat allemaal wel aan maar nu was het te veel.

Klanten waren veeleisend waardoor ze onder tijdsdruk creatieve oplossingen moest bedenken. Dat ging te snel voor de mensen waar ze mee samenwerkte en die lagen dwars. Zij vroegen extra aandacht en daar had ze de tijd niet voor. En boven alles was ineens haar computer ermee opgehouden waardoor ze dagenlang of offline had gezeten of naar andere werkplekken had moeten uitwijken. En er was nog veel meer….

Chaos

Het bleef stil en ik herhaalde mijn vraag: “Wat is het probleem waar je ’s morgens al zin in hebt om aan te pakken, waar je energie van krijgt en waarvan je weet dat je er goed in bent?”

Ik zag dat ze naar binnen keerde en bij zichzelf te rade ging. Het duurde even en ze stamelde: “Weet je, normaal vind ik het heel leuk als alles tegelijk komt. Als er chaos ontstaat en als mensen er onderling niet uitkomen. Ik hang er dan boven, zorg dat ik goed van iedereen hoor en begrijp wat het probleem is en dan kan ik ze op een of andere manier wel weer met elkaar verbinden en trek ik het project weer vlot.”

Meegetrokken

Ik vroeg wat er nú anders was waardoor ze er nú niet boven kon hangen. “Hmmm, tja,… ik voel dat ik erin meegetrokken word en dat ik meer met mijn eigen oplossingen en ideeën bezig ben, dan dat ik aandacht aan de mensen geef.”

In antwoordde dat ik het een mooie ontdekking vond en vroeg haar wat ze nodig had om er weer wél ‘boven te kunnen hangen’. Daar gingen we verder op in en ze ontdekte de achterliggende persoonlijke patronen die daar een rol in speelden. Het werd een mooi en diepgaand gesprek.

Opnieuw het probleem waarvoor ze ’s nachts wakker gemaakt kan worden
Toen we daar weer uitkwamen, stelde ik nogmaals de vraag: “Voor welk probleem kunnen ze je ’s nachts wakker maken?” Ze moest lachen en antwoordde: “Ik vind het heerlijk als er een grote chaos heerst in een team, als onduidelijk is hoe wordt samengewerkt en hoe problemen worden opgelost waardoor we niet de resultaten halen die we moeten halen. En nu weet ik precies wat ik moet doen om weer verder te kunnen!”

Wat op dit moment haar grootste probleem leek te zijn, is in wezen haar specialisme; dat wat ze het liefste doet en waar ze goed in is. Daar blijft het niet bij, het is verbonden met haar kern, met wat voor háár zin- en betekenisvol is. En ja, het gaat niet altijd van een leien dakje soms moeten er groeistappen worden gemaakt.

Jouw specialisme

Zo werkt het voor jou en mij ook. Dát wat je favoriete probleem is, is ook het specialisme waarop jij onderscheidend bent en waarde levert.

Of je nu in loondienst, voor opdrachtgevers of klanten werkt, jij hebt een specialisme. Door wie jij bent en door de manier waarop jij werkt.

Dát is waarvoor je wordt uitgenodigd in een sollicitatiegesprek, waardoor je loopbaanstappen zet of waardoor klanten met jou willen werken.

Wil je onderzoeken wat jouw specialisme is, waar jij goed in bent en waar jouw kracht ligt? En het dan ook nog op zo’n manier verwoorden dat je aantrekkelijk wordt voor werk- of opdrachtgevers of klanten?

Neem dan contact met me op, het is nu net mijn specialisme om daar met jou aan te werken.

Birgitte Woltman

werkt met ondernemers, managers, leidinggevenden en professionals bij persoonlijke- of organisatieveranderingen en helpt ze hun dromen en doelen te realiseren.

Houd contact via:

Birgitte Woltman werkt met ondernemers, managers, leidinggevenden en professionals die te maken krijgen met persoonlijke en organisatieveranderingen en helpt ze hun dromen en doelen te realiseren.

Gratis Checklist Succesvol Solliciteren

Door hier je gegevens achter te laten vind je het goed dat ik je de link voor de checklist stuur en je regelmatig mail met Loopbaantips. Je kunt je ieder moment weer afmelden voor de e-mails.
Door je aanmelding accepteer je de Privacy-en cookieverklaring.

Je aanmelding is verzonden!